Idag lämnade handbollsstjärnan, tillika vår ordförande, Tobias Karlsson över sina berömda regnbågsskor till Blekinge Museum. Efter att skorna har hängt uppe på Testlabbet på Rosenholm en tid ska de nu stå sida vid sida med andra saker som är viktiga att bevara för eftervärlden.
Översattes fel
Men hur är det egentligen med historien kring skorna. Ett par månader innan EM i Polen 2016 fick landslagskaptenen Tobias Karlsson ett samtal från Johan Jepson som då spelade i IFK Kristianstad. Han hade själv spelat i en regnbågsfärgad kaptensbindel och han undrade om Tobias ville göra det också.
Eftersom det är en viktig fråga behövde landslagskaptenen ingen betänketid utan sa ja direkt. John fixade fram en till kaptensbindel och skickade över den och Tobias tog med den till Polen.
I samband med det skrev Aftonbladet en artikel om den regnbågsfärgade kaptensbindeln. Den blev översatt till polska och publicerades i polsk media. Tyvärr blev inte översättningen korrekt och det framställdes felaktigt som att det var ett aktivt ställningstagande mot den nytillträdda regeringen.
Satte stopp
Dagen innan den första EM-matchen fick Svenska handbollförbund ett fax från det europeiska handbollsförbundet där det framkom att kaptensbindeln skulle vara enfärgad eller blå/gul. De satte alltså stopp för Tobias Karlssons aktiva ställningstagande för allas rätt till likabehandling.
Jag blev besviken och frustrerad när jag förstod att jag inte skulle kunna spela med den regnbågsfärgade kaptensbindeln. Det ska inte gå att tysta en sådan viktig fråga, säger Tobias Karlsson.
Därför började arbetet med att se om det fanns möjlighet att ta sig runt förbudet och ändå kunna ta ställning. Det visade sig då att det enda i klädseln vid spel som inte är styrt är skorna. Tobias Karlsson pratade då med sin skosponsor som var Salming och lyfte frågan om att ta fram en specialsko. Efter två dagar ringde Börje Salming tillbaka och gav klartecken. Han tyckte att det var bra och ett viktigt ställningstagande.
Andra tider
Den 9 september 2018 spelade Tobias Karlsson för första gången i skorna med de regnbågsfärgade sulorna och i dem fortsatte han resten av karriären.
Nu så här några år senare är det skönt att se att stora delar av västvärldens idrottsmiljöer har gjort liknande aktiva ställningstaganden i frågan, säger Tobias Karlsson.
Från och med nu är alltså de berömda skorna museiföremål och kan ses på Blekinge Museums Föremålsmagasin på Rosenholm i Karlskrona.