Rejält uppsving för hälsan och arbetsmiljön efter träningssatsning på arbetsplats

Under några månader hösten 2023 satsade det särskilda boendet Slottsgården i Sölvesborg träning på arbetstid. Det som gällde var alltså obligatorisk träning två halvtimmar i veckan på schema för alla 60 anställda.

Träningen fortsätter, men den första testperioden är över och resultatet är klart över förväntan.

Vi ser helt otroliga förbättringar. De flesta anställda mår mycket bättre, både fysiskt och psykiskt. Förutom att det gynnar de enskilda personerna märks det även på gruppnivå för alla är mycket gladare och det är en bättre stämning på jobbet, säger en av enhetscheferna Elin Kulle.

Det finns en stor samhällsutmaning när det gäller arbetsmiljön för undersköterskor. Det är ett påfrestande yrke, ofta med tunga lyft och stress, och sjukskrivningstalen är höga. Det här är något som är kostsamt för den anställde men även för samhället i stort. Det här ville enhetschefen Elin Kulle vända på och kom på idén om att ha träning på schema.

Karlskrona 3H och Testlabbet har stöttat och skött de fysiska testerna, kondition och mätning av kroppssammansättning, före och efter projektet och vi har även haft ansvar för all individuell rådgivning.

Enligt Elin Kulle har vårt arbete varit avgörande för att projektet föll så bra ut. Det fanns de anställda på Slottsgården som var skeptiska till att det var obligatoriskt att träna och flera var oroliga kring mätningarna.

Efter att vi varit på Testlabbet och gjort testerna vände allt. De allra flesta har sedan dess tagit steg mot en bättre hälsa, säger hon.

           

Att det vände i samband med besöket hos oss kom inte som någon överraskning för Andreas Mattsson, verksamhetsansvarig på K3H. Han har varit med i många liknande situationer och enligt honom handlar allt om hur man skapar tillit, alltså att det byggs ett förtroende mellan testledaren och individen som ska testas. Och det gör vi bra.

En annan viktig aspekt är att möta individer där de befinner sig, alltså utgå från nuläget och inte jämföra sig med andra. Det tredje är att vara bra på hur man sedan tillämpar hälsa i praktiken, det vill säga individuell rådgivning som är hållbar för den som får råden.

Det måste finnas ett helhetstänk kring personen och vår metod är att gå från att stödja dem till att sedan över tid stärka individen så att den kan leda sig själv mot en hållbar hälsa, säger Andreas Mattsson.

Andra effekter av projektet med att ha obligatorisk träning på schemat mättes genom en enkätundersökning och den visade på gruppnivå helt otroliga resultat.

90 procent uppgav att de upplevde en generellt bättre hälsa efter projektet, 73 procent svarade att arbetsmiljön har blivit bättre och 92  procent är motiverade att fortsätta jobba på sina livsstilsförändringar.

Min träning är den bästa medicinen för mitt mående. Träningen gör underverk, säger Kerstin, en av de som har tränat på schema under hösten.

Även teamkänslan upplevs som bättre efter höstens träning, det blir lättare att täcka upp för varandra på olika avdelningar nu när man känner alla lite bättre.

De anställda på Slottsgården fortsätter nu sin träning. Exakt hur det ska läggas upp är inte riktigt klart eftersom det behövs finansiering för att kunna jobba vidare. Men enligt enhetschefen Elin Kulle är det omöjligt att sluta med något som har varit så framgångsrikt och uppskattat

Är din arbetsplats sugen på att göra förändringar för de anställdas hälsa? Välkommen att höra av dig till info@k3h.se för att få mer information om möjligt upplägg för tester och rådgivning. 

Scroll to top